U trendu

Indija izgubila kontakt sa letelicm koja putuje na Mesec

NJU DELHI – Indija je izgubila kontakt sa svemirskom letelicom Vikram koja je pokušavala da sleti na južni pol Meseca kako bi postavila vozilo koje bi tragalo za znacima postojanja vode na Zemljinom satelitu, saopštila je danas indijska Organizacija za istrazivanje svemira.

Još se ne zna da li je letelica sletela ili je doživela nesreću, prenosi AP.

Indijska organizacija je navela da je spuštanje letelice ka Mesecu bilo normalno do drugog kolometra od lunarne površine i da je u toku analiza podataka kako bi se utvrdilo šta se desilo.
Misija Čandrijan 2, za koju je utrošeno oko 140 miliona dolara, imalaje za cilj da analizira kratere na delu „tamnoj strani Meseca“, koje sadrže rezerve vode, što je potvrdila misija Čadrijan 1, 2008. godine.

Nova misija poletela je 22. jula iz svemirskog centra u Satiš Davanu na ostrvu Sriharikota, nakon čega je Čandrijan 2 proveo nekoliko nedelja na putu za Mesec, da bi konačno ušao u njegovu orbitu 20. avgusta.

Letelica Vikram odvojila se 2. septembra odvojila od glavnog broda i počeo seriju manevara kako bi se pripremio za sletanje.
Uspešnim spuštanjem svemirske letelice Indija bi postala tek četvrta zemlja koja je to učinila i tek treća zemlja koja je postavila robotizovano vozilo.

Samo tri zemlje – SAD, bivši Sovjetski Savez i Kina prizemljile su letelice na Mesec, a Kina je u januaru postala prva zemlja koja je stigla do udaljene strane Meseca.

U aprilu izraelska letelica se srušila nekoliko trenutaka pre sletanja na Mesec.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.