U trendu

Indija na udaru ekstremnog toplotnog talasa

MUMBAI – Ovoga aprila, u nekim delovima Indije zabeležene su najviše prosečne temperature u istoriji, ali se očekuje da će ekstremno toplo vreme prestati do maja, saopštile su danas indijske vlasti.

Indija i susedni Pakistan našli su se ove godine na udaru nezabeleženih toplotnih talasa koji su, u nekim gradovima izazvali topljenja asfalta, zatvaranja škola i brojna zdravstvena i požarna upozorenja, prenosi Rojters.

U severozapadnim i centralnim delovima Indije u aprilu su zabeležene prosečne maksimalne temperature od 35,9 do 37,78 Celzijusa, izjavio je tokom brifinga za novinare generalni direktor Meteorološke službe Indije istakavši da su to najviše temperature u poslednje 122 godine od kada se vodi meteo-evidencija.

Naučnici su saglasni da je više od milijardu ljudi izloženo opasnosti od uticaja toplote u Indiji uz upozorenje da da je rani početak žarkog leta u korelaciji sa klimatskim promenama.

Pakistanska federalna ministarka za klimatske promene Šeri Rehmana je potvrdila danas da je Pakistan prvi put posle više decenija prešao iz zime u leto bez prolećne sezone.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar