U trendu

Indija pokrenula inspekciju zbog smrti 18 dece u Uzbekista

NJU DELHI – Indijski regulator za lekove saopštio je danas da je izvršio inspekciju proizvodnog pogona kompanije Marion Biotek i obećao više akcija nakon što je Ministarstvo zdravlja Uzbekistana saopštilo da je najmanje 18 dece umrlo zbog konzumiranja medicinskog sirupa koji proizvodi indijska farmaceutska kompanija Marion Biotek.

Pravni zastupnik kompanije Marion Biotek rekao je da indijski proizvođač lekova i kozmetike žali zbog smrti i da je kompanija zaustavila proizvodnju sirupa.

Regulatorno telo za lekove pregledalo je pogon kompanije Noida u državi Utar Pradeš i u redovnom je kontaktu sa svojim kolegom u Uzbekistanu, navodi se u saopštenju indijskog ministarstva zdravlja.

„Uzorci sirupa protiv kašlja uzeti su iz proizvodnih prostorija i poslati u Regionalnu laboratoriju za ispitivanje lekova u Čandigarhu na testiranje“, saopštilo je ministarstvo.

U saopštenju uzbekistanskog ministarstva juče je navedeno da je 18 od 21 deteta koje je lečeno od respiratornog oboljenja indijskim sirupom Doc-1 Maks umrlo posle terapije, prenosi Rojters.

Ovaj sirup se prodaje preko veb-stranice kompanije Marion Bioteć Pvt Ltd. kao medicinsko sredstvo za lečenje simptoma prehlade i gripa.

Sirup Doc-1 Maks sadrži etilen-glikol koji je ministarstvo proglasilo toksičnom supstancom.

Doc-1 Mak tablete i sirupi su takođe povučeni iz svih apoteka, dodaje Ministarstvo.

Incident je usledio nakon drugog sličnog u Gambiji, gde je smrt najmanje 70 dece povezana sa sirupima protiv kašlja i prehlade koje je proizvodila kompanija Maiden Pharmaceutikals.

Indijska vlada, kao i kompanija, međutim, od tada su negirali optužbe.

Indija poznata kao „apoteka sveta“ udvostručila je svoj farmaceutski izvoz tokom poslednje decenije na 24,5 milijardi dolara u prošloj fiskalnoj godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar