Indija: Rekordan broj novozaraženih, više od 100.000 dnevno

NJU DELHI – Indija je danas izvestila o rekordnom broju slučajeva zaraze kovidom-19, zbog čega je postala druga zemlja iza SAD koja je registrovala više od 100.000 novozaraženih u jednom danu.

Bolnice u najteže pogođenoj indijskoj saveznoj državi Maharaštri su preopterećene, nakon što je ta najbogatija indijska država, čiji je glavni grad Mumbaj, prijavila 57.074 nova slučaja, prenosi agencija Rojters.

Dnevni broj zaraženih povećao se za oko 12 puta od početka februara, kada je „skliznuo“ na višemesečni minimum, nakon čega su vlasti ublažile većinu ogranicenja, a ljudi uglavnom prestali da nose maske i da slede mere socijalnog distanciranja.

Sa 103.558 novih infekcija, Indija je prijavila 12,6 miliona slučajeva, najviše nakon SAD i Brazila, pokazali su podaci ministarstva zdravlja. Broj umrlih skocio je za 478 na 165.101.

Indija i dalje ima jednu od najnižih stopa smrtnosti u svetu od kovida-19.

Na drugi talas povećanja broja zaraženih su možda uticali zarazniji sojevi virusa, tvrde neki epidemiolozi.

Indija, najveći svetski proizvođač vakcina, dala je 77 miliona doza vakcina od početka kampanje imunizacije sredinom januara, što je treća najviša stopa vakcinacije posle SAD i Kine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.