U trendu

Inđić prvostepeno osuđen na 15 godina za otmicu Štrpcima

SARAJEVO – Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas prvostepenu presudu kojom je bivšeg pripadnika VRS Bobana Inđića osudio na 15 godina zatvora za učešće u otmici putnika iz voza u Štrpcima i njihovo ubistvo na području Višegrada, 1993. godine.

Inđića je Sud BiH osudio na 15 godina zatvora kao komandira Interventne čete Vojske Republike Srpske (VRS) za učešće u otmici i ubistvima 20 civila iz voza u Štrpcima, 27. februara 1993., koji su ubijeni na području Višegrada.

Inđiću je od 2015. suđeno s Lukom Dragičevićem i još sedmoricom bivših pripadnika Višegradske brigade, ali je postupak protiv njega razdvojen jer je u Srbiji bio osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće. Nakon što je izdržao kaznu, suđenje za događaje u Štrpcu je nastavljeno.

Prvostepenom presudom izrečenom 21. oktobra, Dragičević je oslobođen optužbi, a ostala sedmorica su osuđena na po 13 godina zatvora.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je da je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne poternice za Miodragom Mitrašinovićem, koji nije uhapšen zajedno sa ostalima dan pre izricanja prvostepene presude u oktobru 2022. godine.

Inđiću je produžen pritvor, a na prvostepenu presudu dozvoljena je žalba, prenio je sarajevski portal Detektor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar