U trendu

Indonežansko predsedništvo: Brojne zemlje G20 osudile Rusiju na ministarskom sastanku G20

Brojne zemlje G20 osudile su rusku invaziju na Ukrajinu tokom sastanka ministara finansija i šefova centralnih banaka te grupe na Baliju, prema saopštenju indonežanskog predsedništva objavljenom danas.

Sastanak velikih finansijskih šefova G20 industrijski razvijenih zemalja i zemalja u brzom razvoju održan u petak i subotu na Baliju završen je bez zajedničkog saopštenja zbog razlika medju zemljama u stavu prema ruskoj ofanzivi u Ukrajinu.

Indonezija koja pokušava da pomiri svoj neutralni stav prema sukobu i činjenici da je domaćin G20 ove godine, objavila je saopštenje u sopstveno ime u kome su pokazane te razlike medju učesnicima.

„Brojni članovi su se složili da je usporen svetski ekonomski oporavak i preti mu veliki pad zbog ruskog rata protiv Ukrajine, koji je čvrsto osudjen, i pozvale su na okončanje tog rata“, navedeno je u saopštenju.

„Jedan član je izrazio mišljenje da sankcije zaoštravaju sadašnje teškoće“, piše u tekstu u očiglednom osvrtu na Rusiju.

U saopštenju se takodje ukazuje da nije bilo konsenzusa oko svetske prehrambene krize pojačane invazijom Ukrajine.

„Većina članova se složila da postoji alarmantno pogoršanje prehrambene i energetske nesigurnosti“, i „brojni članovi su rekli da su spremni brzo da deluju“, navodi se u saopštenju.

Rusija je na sastanak u Baliju poslala zamenika ministra, a njen ministar finansija je učestvovao putem video veze.

Naredni finansijski sastanak G20 predvidjen je u oktobru u Vašingtonu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.