Indonezija: broj žrtava zemljotresa raste , trenutno 35

DŽAKARTA – Broj žrtava današnjeg zemljotresa jačine 6,2 u Indoneziji raste, i trenutno je potvrđeno 35 smrtnih slučajeva, a strahuje se da će se taj broj i dalje uvećavati kako budu pristizali novi izveštaji spasilačkih ekipa sa terena, dok je više stotina povređenih osoba, navode indonežanski zvaničnici.

Darno Majid, šef agencije za vanredne situacije u zapadnom Sulavesiju, izjavio je Rojtersu da je u Majeni i susednom okrugu Mamuju, poginulo 35 ljudi, a verovatno će biti potvrđeno još smrtnih slučajeva kako budu pristizali novi izveštaji sa terena.

Prve informacije indonežanske agencije za vanredne situacije pokazuju da je 637 ljudi povređeno u Majeni, a 24 u Mamuju.

Nije izdato zvanično upozorenje na cunami , ali šef agencije za meteorologiju i geofiziku (BMKG) Dvikorita Karnavati rekao je na konferenciji za novinare da bi mogli uslediti snažni potresi, uz mogućnost da bi još jedan takav snažni zemljotres mogao pokrenuti cunami.

Snažan zemljotres sa epicentrom 6 km severoistočno od grada Majene, na relativno maloj dubini od 10 km, koji se dogodio danas nešto pre 1.30 ujutru, naterao je hiljade uspaničenih stanovnika da napuste svoje domove i potraže zaštitu na višim područjima.

U septembru 2018. grad Palu na Sulavesiju pogodio je iznuzetno snažan zemljotres magnitude 7,5, koji je prouzrokovao razoran cunami.
U toj je katastrofi poginulo i nestalo više od 4.300 ljudi, a najmanje 170.000 je moralo da napusti svoj dom.

Jutro posle Božića 2004. godine, zemljotres jačine 9,1 stepen sa epicentrom u blizini ostrva Sumatra izazvao je cunami sa talasima visine i do 17,5 metara koji su prekrili obale Indonezije, Šri Lanke, Indije, Tajlanda i devet drugih zemalja, ostavljajući za sobom pustoš, usmrtivši više od 230.000 ljudi, podseća agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.