Indonezija: Sa Lomboka evakuisano 10.000 osoba

DŽAKARTA – Više od 10.000 osoba, među njima i veliki broj turista, evakuisano je sa ostrva Lombok u Indoneziji nakon razornog zemljotresa koji je pogodio to ostrvo.

Kako se navodi, čamcima je evakuisano i oko 1.000 turista sa obližnjeg ostrva Gili, prenosi BBC.

Organizacije za pružanje pomoći saopštile su da su prioritet stanovnici koji se plaše da se vrate u svoje domove.

U pružanju pomoći pomažu helikopteri i avioni koji su isporučili šatore i medicinsku pomoć.

Broj poginulih u zemljotresu od 6,9 stepeni po Rihteru, koji je pogodio indonežansko turističko ostrvo Lombok i zastresao susedni Bali, porastao je na 91, među kojima nema stranaca, dok je više od 200 ljudi povređeno, a vlasti su danas saopštile da spasioci još nisu doprli do nekih ugroženih oblasti.

Posle drugog snažnog zemljotresa na tom području u roku od nedelju dana, koji je sinoć pogodio severni deo Lomboka na dubini od 10,5 kilometara, spasioci su na Lomboku zatekli haos, uništene građevine, srušene mostove, oštećene puteve, prenose agencije.

Nacionalna agencija za ublažavanje katastrofa (BNPB) saopštila je da se očekuje porast broja poginulih, jer informacije pristižu iz oblasti u kojima je na hiljade građevinskih obkeata srušeno ili je pretrpelo teška oštećenja, posebno na severu, gde je registrovan epicentar potresa, navodi Rojters.

Struje nema, a komunikacije su prekinute u nekim delovima Lomboka, dok je vojska saopštila da na to ostrvo šalje brod s medicinskom pomoći, potrepštinama i logističkom podrškom.

Indonežanski Crveni krst saopštio je na Tviteru da je pomogao jednoj ženi da se porodi nakon zemljotresa u zdravstvenoj ustanovi na severu Lomboka, a detetu je majka dala ime „Gempa“, što znači zemljotres.

Više od 120 naknadnih potresa zabeleženo je nakon zemljotresa u nedelju uveče, saopštila je indonežanska Agencija za meteorologiju, klimatologiju i geofiziku (BMKG).

Među poginulima nema stranih državljana, a povređeno je 209 ljudi, rekao je na konferenciji za novinare portparol BNPB Sutopo Purvo Nugroho.

Zemljotres je bio toliko jak da se osetio i na susednom ostrvu Bali, gde su poginule dve osobe, navodi BNPB.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.