U trendu

Indonezija: Studenti razvili uređaj za pronalaženje žrtava

DŽAKARTA – Veličine je kreditne kartice i otprilike toliko je tanak, ali ako ste nakon zemljotresa zarobljeni ispod ruševina, mogao bi da vam spasi život.

Reč je o uređaju koji koristi visokofrekventne signale za pomoć u pronalaženju žrtava
posle prirodne katastrofe, koji su izumela tri studenata sa indonežanskog univerziteta, preneo je Rojters.

„Deoterions“ alatka emituje signal povezan za kretanje i lagano disanje koje se može otkriti do 10 kilometara.

Prijemnik signala može da se priključi na mobilni telefon ili laptop i radi sa aplikacijom dostupnom i na Eplu i na Android sistemima, rekli su studenti.

Satrio Viradinata Riadi Boer (23), jedan od studenata, rekao je da je pronalazak bio inspirisan zemljotresom jačine 7,6 stepeni po Rihterovoj skali koji je pogodio njegov rodni grad Padang na ostrvu Sumatra pre 10 godina, u kome je izgubio prijatelja i učitelja, a u kome mu je povređena majka.

„Sve može da se dogodi ako je neko predugo pod ruševinama. Može da dođe do toga da je žrtvama neophodna amputacija ruke ili noge ili im ponestane kiseonika“, rekao je Boer naglašavajući da je u pronalaženju ljudi koji se nalaze pod ruševinama posle zemljotresa najvažnija trka sa vremenom.

Tri studenta sa Univerziteta Bravidžaja dobili su patent za svoj prototip koji košta sedam dolara, ali su rekli da žele da usavrše uređaj pre nego što razmisle da ga učine dostupnim javnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.