Institucionalnu agoniju u CG mogu da reše novi parlament i nova vlada

PODGORICA – Crna Gora prolazi institucionalnu agoniju koja jedino može biti rešena novim sazivom parlamenta i novom vladom, kaže predsednik Udruženja pravnika i univerzitetski profesor Branislav Radulović.

„Apsolutno sam saglasan sa univerzitetskim profesorima i advokatima koji su u tumačenju člana Ustava koji se odnosi na raspuštanje Skupštine, saopštili da Skupština može delovati samo u onim aktivnostima koje su tekuće i samo u onim aktivnostima koje su nužne“, kazao je Radulović.

Ističe da i uporedna pravna rešenja u regionu, u Hrvatskoj ili Srbiji idu u prilog zaključku da svaka nova zakonodavna aktivnost nije u duhu ustavnog člana o raspuštanju Skupštine.

Kad je u pitanju inicijativa premijera Dritana Abazovića da se odlože parlamentarni izbori, odnosno da budući predsednik Jakov Milatović opozove odluku predsednika Mila Đukanovića i političkim dogovorom sa parlamentarnom većinom odredi novi datum izbora, Radulović kaže da je to, klasična politička inicijativa.

„To je klasična politička inicijativa. U ovom trenutku sasvim je jasno da je ukaz predsednika važeći posebno nakon najnovijih događanja u Ustavnom sudu“, istakao je Radulović.

Naveo je da se u ovom trenutku treba držati Ustava.

„U ovom trenutku treba se držati Ustava, uporedne pravne prakse. Većina političkih subjekata treba da usmeri aktivnosti, da bi se izbori održali regularno i u terminu koji je predviđen“, naveo je Radulović u izjavi za Radio Slobodna Evropa.

Istakao je da se Crna Gora već duže vreme nalazi u jednoj vrsti institucionalne agonije.

„Već duže se nalazimo u jednoj vrsti institucionalne agonije. Mislim da će ona trajati dok se, kroz regularni izborni proces, konstituiše novi saziv parlamenta i izabere nova vlada koja će funkcionisati u punom kapacitetu. Sva instant rešenja, sve inicijative i pokušaji da se ovaj proces vladanja produži pokazali su se jako loši. Nažalost, od oktobra prošle godine do danas se nalazimo u jednoj vrsti v.d. stanja koje se privremeno zatvori na primer izborom sudija Ustavnog suda, ali se zato otvori u mnogo značajnijim institucijama“, kazao je Radulović.

Tehnički mandat vlade, raspušteni parlament, tranzicija na mestu predsednika države… Sve je to, ističe on, za funkcionisanje države i sa aspekta interesa građana vrlo nepovoljna pozicija.

„Iz tog razloga, jedino rešenje je vratiti se na striktno tumačenje Ustava, i ustavnog postupanja i omogućiti da se kroz regularan izborni proces sve vrati u prirodno, normalno i ustavno stanje“, zaključio je Radulović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.