U trendu

Institut: Astrazeneka možda koristila zastarele podatke u kliničkim probama u SAD

Laboratorija Astrazeneka je možda koristila „zastarele“ podatke za vreme kliničkih proba svoje vakcine protiv kovida-19 u SAD, navodi se u saopštenju američkog instituta izdatog noćas.

Grupa za nadzor je izrazila „zabrinutost“ da je Astrazeneka „mogla da koristi zastarele informacije tokom tih proba“ u SAD što „je moglo da dovede do nepoptune procene efikasnosti“ vakcine, saopštio je američki Nacionalni institut za infektivne bolesti (NIAID) koji nadzire kliničke probe vakcina.

„Pozivamo kompaniju da radi sa Upravom za nadzor podataka i sigurnosti (DSMB) da proceni efikasnost podataka i da osigura da najprecizniji, najnoviji i najefikasniji mogući podaci budu objavljeni što je pre moguće, dodaje se u saopštenju.

Laboratorija Astrazeneka sinoć je branila svoju vakcinu navodeći da je ona efikasna do 80 odsto protiv kovida-19 kod starijih osoba i da ne povećava rizik od ugrušaka posle kliničkih proba treće faze sprovedenih u SAD sa 32.449 učesnika.

Vakcina švedskobritanske kompanije AstraZeneka je efikasna 79 odsto u sprečavanju simptoma kovida 19 kod opšte populacije i 100 odsto u sprečavanju teških oblika bolesti i hospitalizacije, saopštila je kompanija posle obavljenih kliničkih proba.

Ovog meseca više zemalja prekinulo je upotrebu Astrazenekine vakcine iz straha da ne stvara ugruške krvi koji mogu ponekad biti i smrtonosni. Prošlog četvrtka Evropska agencija za lekove je ocenila da je to bezbedna i efikasna vakcina i više zemalja je nastavilo da vakciniše stanovništvo sa njom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.