U trendu

Integracioni fond namerno dezinformisao strance

BEČ – Austrijski integracioni fond (OeIF), koji treba da se bavi integracijom imigranata, nepotpuno je, namerno, informisao strance o merama austrijske vlade protiv širenja virusa korona.

Dok austrijska vlada u borbi protiv pandemije insistira na sveobuhvatnoj informativnoj kampanji uz borbu protiv lažnih vesti, jedna institucija koja je finansirana od strane države, nije obavila svoj posao na taj način.

U informativnoj kampanji OeIF za strance u Austriji, preko SMS poruka koje su upućene učesnicima kurseva integracije, oni su samo polovično informisani o razlozima zbog kojih mogu da izlaze iz kuće.

Umesto svih razloga, OeIF, je naveo samo tri – hitnu kupovinu, odlazak kod lekara, ili zbog posla, uz dodatno napominjanje da za kršenje tih pravila preti visoka kazna, prenosi bečki dnevnik „Standard“, koji je imao uvid u poruke.

OeIF je prećutao da građani mogu da izlaze iz svoja četiri zida na svež vazduh, da bi se prošetali, i to sami ili sa članovima domaćinstva.

SMS ukazuje i na mogućnost pronalaženja svih informacija na 16 stranih jezika na sajtu OeIF, ali i na njemu nije bila navedena mogućnost šetnje.

OeIF za to tvrdi da se radilo o „redakcijoj grešci“ koja je u međuvremenu ispravljena.

„Standard“ navodi da je OeIF i u informativnom videu do skoro pogrešno informisao strance o merama vlade, navodeći da nije dozvoljeno da se više od pet osoba istovremeno nađe na javnom mestu.

Međutim, takvo ograničenje ne postoji, samo je propisano odstojanje od najmanje jednog metra.

Portparolka OeIF Aleksandra Klepić rekla je „Standardu“ da je cilj bio da se imigranti spreče da izlaze u šetnju.

Ona je kazala da je na početku krize vlada navodno razloge za napuštanje doma ograničila na samo tri.

„Posebno za Uskrs želimo da ljudi sebe i svoje porodice zaštite i ostanu kući“, kazala je Klepić. Informativna kampanja OeIF dospela je sada i do parlamenta, pošto je poslanik stranke Neos Janik Šeti uputio poslanički uput ministarki Rab zatraživši da odgovori zašto ta ustanova nepotpuno informiše.

„Apsurdno je da vlada navodi da se bori protiv lažnih vesti, a pritom sama širi nepotpune informacije“, naglasio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar