U trendu

Irak: Protest zbog „ubistva iz časti“ oca koji je zadavio kćerku

BAGDAD – Desetine iračkih demonstranata okupilo se danas kako bi osudilo takozvano „ubistvo iz časti“ 22-godišnje Jutjub zvezde Tibe Ali koju je zadavio otac.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Saad Maan u petak je saopštio da je Tibu Ali ubio njen otac 31. januara u centralnom gradu Divanijahu, koji se potom predao policiji, preneo je AP.
U izveštajima se navodi da je otac zadavio Ali tokom noći dok je spavala.
Takozvano „ubistvo iz časti“ naišlo je na osudu grupa za zaštitu ženskih prava i stanovnika, koji smatraju da je potrebno reformisati zakonodavstvo kako bi se uvele oštrije kazne počiniocima.

Demonstranti su držali transparente na kojima se osuđuje ubistvo i zahtevaju zakonodavne reforme.

Na jednom od transparenata je pisalo „U zločinu ubijanja žena nema časti“.

Član 41. Krivičnog zakona zemlje dozvoljava muževima da „disciplinuju“ svoje supruge, što uključuje i premlaćivanje.

Član 409 smanjuje kaznu za ubistvo za muškarce koji zbog preljube ubiju ili trajno ozlede svoje žene ili rođake na do tri godine zatvora.

Tiba Ali je živela u Istanbulu, u Turskoj i imala je svoj Jutjub kanal sa preko 20.000 pretplatnika na kojem je prikazivala svoj život sa dečkom rođenim u Siriji, investitorom u nekretnine.

U svom prvom video snimku na Jutjubu u novembru 2021, Ali je rekla da se preselila u Tursku da nastavi školovanje, ali da je odlučila da ostane jer je tamo uživala u svom životu u toj zemlji.

Njen otac se navodno nije složio sa tim potezom, niti sa njenim planovima da se uda za dečka.

Maan je rekla da su Ali i njen otac imali žestok spor tokom posete Iraku i da je dan pre njenog ubistva intervenisala lokalna policija kako bi im pomogla da se dogovore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar