U trendu

Irak: PVO oborila dve bespilotne letelice sa eksplozivom

BAGDAD – Iračka protivvazdušna odbrana oborila je dve bespilotne letelice napunjene eksplozivom dok su se približavale vazdušnoj bazi Ain al Asad, u kojoj se nalaze američke snage, zapadno od Bagdada, rekao je zvaničnik međunarodne vojne koalicije koju predvode SAD.

Američki zvaničnici su poslednjih nedelja upozorili da očekuju porast napada na američke snage u Iraku i Siriji, delom zbog druge godišnjice ubistva visokog iranskog generala Kasema Sulejmanija, preneo je Rojters.

Sličan napad je osujećen u ponedeljak, kada je iračka protivvazdušna odbrana oborila dve bespilotne letelice dok su se približavale bazi u kojoj se nalaze američke snage u blizini međunarodnog aerodroma u Bagdadu.

Drugi zvaničnik koalicije rekao je Rojtersu da je koalicija izvela udare protiv neposredne pretnje nakon što je videla nekoliko mesta za lansiranje raketa u blizini Zelenog sela u Siriji.

Iako taj zvaničnik nije rekao koja je zemlja u koaliciji izvela napade ili ko je odgovoran za lansirna mesta, snage milicije koje podržava Iran povremeno gađajau američke snage i u Iraku i u Siriji.

„I dalje postoje pretnje našim snagama u Iraku i Siriji od strane pripadnika milicije koje podržava Iran“, rekao je novinarima portparol Pentagona DŽon Kirbi.

SAD predvode međunarodnu vojnu koaliciju koja se bori protiv ekstremista Islamske države u Iraku i Siriji.

U Siriji se nalazi oko 900 američkih vojnika i još 2.500 u Iraku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.