Iran i IAEA postigli privremeni sporazum

TEHERAN – Iran i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) postigli su privremeni sporazum o nastavku aktivnosti verifikacije te agencije u iranskim nuklearnim postrojenjima, izjavio je generalni direktor IAEA Rafael Grosi posle razgovora sa iranskim zvaničnicima u Teheranu.
„Intenzivne konsultacije dovele su do dobrog rezultata. Postignut je privremeni tehnički sporazum. IAEA će nastaviti neophodnu verifikaciju i nadzor u Iranu“, napisao je Grosi na svom nalogu na Tviteru.
Kao što sledi iz zajedničke izjave Iranske organizacije za atomsku energiju (AEOI) i IAEA, Iran će nastaviti da sprovodi svoje obaveze prema sporazumu o zaštitnim merama sa IAEA, prenosi Tas s.
AEOI i IAEA takođe su postigli bilateralni tehnički sporazum koji će biti u skladu sa zahtevima iranskog zakona o suspenziji upotrebe dodatnog protokola iranskog sporazuma o zaštitnim merama sa IAEA.

On će stupiti na snagu 23. februara i omogućtii IAEA da nastavi neophodnu verifikaciju i nadzor u periodu do tri meseca.
Rafael Grosi posetio je Teheran 20. i 21. februara kako bi razgovarao o daljem razvoju saradnje sa AEOI u vezi sa inspekcijama u iranskim nuklearnim objektima pod Zajedničkim sveobuhvatnim akcionim planom (JCPOA).

Poseta je usledila nakon što je Iran obavestio IAEA o sprovođenju zakona o okončanju vanrednih inspekcija IAEA u iranskim nuklearnim objektima od 23. februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.