U trendu

Iran obećao Rusiji osim dronova i rakete „zemlja-zemlja“

TEHERAN – Iran je obećao da će osim još dronova obezbediti Rusiji rakete „zemlja-zemlja“, rekla su Rojtersu dva visoka iranska zvaničnika i dvojica iranskih diplomata.

Dogovor je postignut 6. oktobra kada su prvi potpredsednik Irana Mohamed Mokber, dva visoka zvanicnika moćne Iranske revolucionarne garde i zvaničnik Vrhovnog saveta nacionalne bezbednosti posetili Moskvu radi razgovora sa Rusijom o isporuci oružja, prenela je britanska agencija.

„Rusi su tražili jos bespilotnih letelica i iranskih balističkih projektila sa poboljšanom preciznošću, naročito onih iz familije projektila „fateh“ i „zolfagar“, rekao je jedan od iranskih diplomata, koji je obavešten o putovanju.

Zapadni zvaničnik koji je informisan o ovom pitanju to je potvrdio, rekavši da postoji sporazum izmedu Irana i Rusije o obezbedivanju balističkih raketa kratkog dometa „zemlja-zemlja“, ukljucujući i „zolfagar“.

Iranski diplomata odbacio je tvrdnje zapadnih zvaničnika da takvi transferi predstavljaju kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN iz 2015.

„Gde se oni koriste nije pitanje prodavca, a mi ne zauzimamo ni jednu stranu u ukrajinskoj krizi kao Zapad, već želimo da se ona okonča diplomatskim putem“, rekao je diplomata.

Ukrajina je prijavila niz ruskih napada poslednjih nedelja u kojima su korišćene iranske bespilotne letelice „Šahed-136“.

Iran je odbacio optužbe da je isporucio dronove Rusiji, dok je Kremlj danas negirao da su njegove snage koristile iranske bespilotne letelice za napad na Ukrajinu.

Na pitanje da li je Rusija koristila iranske bespilotne letelice u kampanji u Ukrajini, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj nema nikakve informacije o njihovoj upotrebi.

„Koristi se ruska oprema sa ruskom nomenklaturom“, rekao je on i dodao da sva pitanja na tu temu treba uputiti Ministarstvu odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.