U trendu

Iran odvratio američke dronove tokom manevara

TEHERAN – Teheran je upozorio da su američke bespilotne letelice pokušale da se približe iranskim vojnim vežbama, saopštila je danas državna televizija IRIB, a prenosi Rojters.

„Američke bespilotne letelice RK-4 i MK-9, nakon što su se približile granicama Islamske Republike Iran, promenile su rutu zbog presretanja i odlučnog upozorenja protivvazdušne odbrane“, izvestio je IRIB.

Iranske godišnje vežbe se završavaju danas, nekoliko nedelja pre nastavka pregovora između Teherana i svetskih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015.

Vojne vežbe su se održavale od istoka Ormuskog moreuza, do severa Indijskog okeana i delova Crvenog mora, a periodični sukobi između iranske vojske i američkih snaga u Zalivu se dešavaju od 2018. godine, kada je bivši predsednik SAD Donald Tramp izašao iz nuklearnog sporazuma i ponovo uveo oštre sankcije Teheranu.

Indirektni pregovori između Irana i administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena o oživljavanju sporazuma, koji su stavljeni na čekanje od izbora konzervativnog iranskog predsednika Ebrahima Raisija u junu, trebalo bi da se nastave u Beču 29. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.