U trendu

Iran opisao nestanak struje u nuklearnom kompleksu kao nuklearni terorizam

Iran je opisao današnji nestanak struje u nuklearnom kompleksu Natanz kao čin „nuklearnog terorizma“ i podigao tenzije u regionu.

Direktor iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi nikoga nije direktno okrivio za jutrošnji incident koji se dogodio nekoliko sati nakon što su u Natanzu pokrenute centrifuge koje omogućavaju brže obogaćivanje uranijuma.

„Da bi osujetio ciljeve ovog terorističkog čina, Iran će nastaviti da ozbiljno unapredjuje nuklearnu tehnologiju, s jedne strane, i da ukida represivne sankcije, s druge. Osudjujući ovaj očajnički potez, Iran naglašava potrebu za sukobom medjunarodnih tela i Medjunarodne agencije za atomsku energiju sa ovim nuklearnim terorizmom“, rekao je Salehi.

O tome šta se zaista dogodilo u nuklearnom kompleksu Natanz objavljeno je malo detalja, odnosno samo da je nestanak struje izazvan kvarom na električnoj mreži koja napaja postrojenje.

Mnogi izraelski mediji su naveli da je Natanz ostao u mraku usled hakerskog napada koji je doveo do oštećenja u postrojenju sa osetljivim centrifugama.

U izveštajima se ne navode izvori takve procene, a poznato je da izraelski mediji održavaju bliske veze sa vojnim i obaveštajnim agencijama u toj zemlji.

Ako je Izrael izazvao nestanak struje u Natanzu, to bi dodatno podiglo tenzije u odnosima dve države koji su izrazito neprijateljski.

U julu prošle godine u Natanzu se dogodila misteriozna eksplozija koju je Teheran kasnije opisao kao čin sabotaže. Za taj napad je osumnjičen Izrael.

Iran je juče objavio da je u Natanzu pustio u rad nove, modernizovane centrifuge koje omogućavaju brže obogaćivanje uranijuma, čija je upotreba zabranjena prema odredbama nuklearnog sporazuma te zemlje postignutog sa svetskim silama 2015. godine.

Teheran je to objavio u trenutku kada u Beču traju pregovori te zemlje i ostalih država potpisnica ugovora iz 2015. godine o ponovnom uključenju SAD u taj pakt i ukidanju američkih sankcija Iranu.

SAD su 2018. godine, u vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa, napustile sporazum sa Iranom, ali je novi šef Bele kuće Džozef Bajden povratak u okvir sporazuma odredio kao prioritet.

Medjutim, Bajdenova administracija i Teheran imaju različite stavove o uslovima za povratak SAD, a ključno je pitanje kada Vašington treba da ukine sankcije Iranu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.