Iran premašio mesečnu proizvodnju obogaćenog uranijuma

TEHERAN – Iranski zvaničnici su potvrdili da je Teheran premašio najavljenu mesečnu proizvodnju od 17 kilograma za uranijum obogaćen do 20 odsto , čime se nuklearni program ove države približava nivou oružja usred pojačanih tenzija sa SAD, prenosi AP.

Predsednika parlamenta Irana Mohamed Bager Halibafa danas je, tokom posete nuklearnom postrojenju Fordo , rekao za državnu televiziju da su naučnici za manje od mesec dana premašili planove ,sa 17 kilograma proizvedenog 20 odsto obogaćenog uranijuma, prenosi AP.

Agencija navodi da je Iran ranije najavio da c?e proizvoditi 120 kilograma 20 odsto obogac?enog uranijuma godišnje, ili 12 kilograma mesečno u proseku, pa bi 17 proizvedenih kilograma značilo da je takav plan premašen.

Da bi bio pogodan za atomsku bombu, uranijum treba da bude obogaćen do oko 90 odsto. Međutim, naučnici tvrde da kada se uranijum jednom obogati do 20 odsto, vreme potrebno da se dostigne 90 odsto se prepolovljava,a za dobijanje 25 kilograma 90 odsto obogaćenog uranijuma potrebno je otprilike 250 kilograma 20 odsto obogaćenog uranijuma, prenosi AP.

Zapadne države kritikovale su obogaćivanje uranijuma koje sprovodi Iran, i pozvale Teheran da se pridržava nuklearnog sporazuma iz 2015. godine iz koga je Donald Tramp 2018. godine jednostrano povukao Ameriku, a novi američki predsednik Džo Bajden je nagovestio da bi Sjedinjene Dražave opet mogli da pristupe sporazumu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.