U trendu

Iran preti brutalnom osvetom: Za glavu Donalda Trampa nagrada 80 miliona dolara

Nakon što je, po naredbi američkog predsednika Donalda Trampa likvidiran general Kasem Sulejmani, Teheran je najavio osvetu za ubistvo jednog od najznačajnijih političkih i vojnih figura te zemlje.

Iran je, navodno, ponudio 80 miliona dolara vrednu nagradu za “glavu američkog predsednika Donalda Trampa” i zapretio je da će napasti Belu kuću kao odgovor na Trampovo upozorenje da će bilo kakav napad na američke interese u regionu dovesti do osvete.

Prema tvrdnjama novinara NBC njuza, jedan od organizatora sahrane Sulejmanija pozvao je Irance da doniraju po jedan dolar kako bi se za “glavu predsednika Trampa sakupilo 80 miliona dolara”.

S druge strane, lokalni mediji preneli su saopštenje iranskog predsednika Hasana Rohanija, koji je rekao da ta zemlja više neće poštovati ograničenja u količinama i zalihama obogaćenog uranijuma, kao i istraživanja u razvoju svojih nuklearnih aktivnosti. Iranski političar Abolfazl Abutorabi takođe je zapretio da će izvesti napad na američku teritoriju.

– Možemo napasti samu Belu kuću, da im odgovorimo na američkom tlu. Imamo moć i Božija želja je da odgovorimo u odgovarajuće vreme – rekao je on.

On tvrdi da je ubistvo Sulejmanija “deklaracija rata”.

– Kada neko pokrene rat, želite li vi cvećem odgovoriti na metke? Upucaće vas u glavu – rekao je on.

Osvetu za ubistvo Sulejmanija najavio je i komandant Revolucionarne garde, general Hosein Salami. On je obećao “stratešku osvetu koja će sigurno okončati američko prisustvo u regionu”.

Predsednik SAD, kog su iranski lideri označili “teroristom u odelu”, zapretio je da će gađati 52 kritične tačke u Iranu ako Teheran napadne bilo kakve američke interese u regionu. On je to najavio nakon što je Teheran objavio da ima 35 potencijalnih meta za napad i podigao “crvenu zastavu osvete” iznad džamije.

– Neka ovo bude upozorenje da, ako Iran napadne bilo koje Amerikance, njihovu imovinu, da smo označili 52 iranska mesta (koji predstavljaju 52 američka taoca koje je Iran uzeo pre mnogo godina), neka veoma važna za Iran i iransku kulturu, i te mete i sam Iran će biti pogođeni veoma brzo i veoma snažno. SAD ne žele više pretnje – napisao je Tramp na Tviteru.

Njegova prijetnja aludira na talačku krizu 1979. – 1981., u kojoj su 52 američkih diplomata i državljana bili držani kao taoci u Iranu tokom revolucije, prenosi Avaz

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.