U trendu

Iran razvio hipersoničnu balističku raketu i planira ubistvo Trampa

TEHERAN – Iran je razvio krstareću raketu dometa od 1.650 kilometara , prenosi Rojters koji ocenjuje da je to potez koji će verovatno izazvati zabrinutost Zapada nakon što je Rusija upotrebila iranske bespilotne letelice u ratu u Ukrajini.

„Naša krstareća raketa dometa 1.650 km dodata je raketnom arsenalu Islamske Republike Iran“, saopštio je komandant Vazduhoplovno-kosmičkih snaga Iranske revolucionarne garde Amirali Hadžizade za državnu televiziju.

Iranska državna telelevizija je emitovala prvi snimak nove krstareće rakete Paveh.

Hadžizade je odvojeno još govorio o često ponovljenoj pretnji Irana da će osvetiti ubistvo visokog iranskog komandanta Kasima Sulejmanija, koje su izvršile SAD, i saopštio da Teheran „planira da ubije bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa“.

On je rekao da Iran nije imao nameru da ubija „jadne vojnike“, kada je pokrenuo napad balističkim projektilima na snage predvođene SAD u Iraku, nekoliko dana nakon likvidacije Sulejmanija američkom bespilotnom letelicom u Bagdadu 2020.

„Ako Bog da, planiramo da ubijemo Trampa i bivšeg državnog sekretara Majka Pompea… i vojne komandante koji su izdali naređenje da se ubije Sulejmani, oni treba da budu ubijeni“, rekao je Hadžizade u televizijskom intervjuu.

Iran je proširio svoj raketni program, posebno balističke rakete, uprkos protivljenju Sjedinjenih Država i zabrinutosti evropskih zemalja.

Teheran tvrdi da je program isključivo defanzivni, da služi za odvraćanja napada, kao i da je Moskvi isporučio bespilotne letelice pre početka rata u Ukrajini, koje je ona koristila za gađanje elektrana i civilne infrastrukture tokom sukoba.

Pentagon je u novembru saopštio da su SAD skeptične prema izveštajima u kojima se citira Hadžizade, koji je saopštio da Iran razvija hipersoničnu balističku raketu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar