U trendu

Iran zaplenio tanker koji plovi pod južnokorejskom zastavom, posada uhapšena

 Iranske vlasti uhapsile su danas posadu tankera koji plovi pod južnokorejskom zastavom u vodama Zaliva, a koji su danas zaplenili Čuvari revolucije, ideološka vojska Irana, preneli su lokalni mediji.

Kao razlog za zaplenu naveden je „rizik za životnu sredinu“.

„Mornarica Sepah (tela Čuvara revolucije) zaplenila je korejski brod u vodama Zaliva i prebacila ga u luke naše zemlje“, navela je agencija ne navodeći ime broda, prenosi agencija Frans pres.

„Taj brod koji plovi sa južnokorejskom zastavom zaplenjen je zbog zagadjivanja sa naftom i rizika za životnu sredinu“, dodala je agencija.

Nekoliko sati pre objave agencije, Teheran je javio da južnokorejski diplomata treba da doputuje u Teheran da pregovara o više milijardi dolara zamrznutih u Seulu.

Zaplena broda u ključnom Ormuškom tesnacu doprinosi rastu tenzija na Bliskom istoku izmedju Teherana i Zapada. Teheran je ranije danas objavio da je počeo da obogaćuje svoj uranijum do 20 odsto u podzemnom postrojenju.

Satelitski podaci sa portala MarineTraffic.com pokazali su danas popodne da se brod Hankuh Kemi nalazi kod Bandar Abasa bez objašnjenja oko promene njegove putanje. Brod je putovao iz Džubaila u Saudijskoj Arabiji za Fudžairah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prenosi agencija AP.

Brod nosi hemijski tovar, za koji nije preciziranu šta je, prema analizi podataka firme Refinitiv.

Niko nije odgovorio na pozive južnokorejskom ministarstvu spoljnih posolva i navedenom vlasniku broda DM Shipping Co iz Busana, u Južnoj Koreji.

Iran nije potvrdio lokaciju broda.

Ambri, britanska bezbednosna firma, ranije je prijavila incident navodeći da izgleda kao zaplena. Druga pomorska bezbednosna firma Dryad Global, navela je da se posada sastoji od 23 mornara iz Indonezije i Mjanmara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.