U trendu

Iranska organizacija za atomsku energiju: Iran od sada proizvodi uranijum obogaćen do 20 odsto

Iran od sada proizvodi obogaćeni uranijum do 20 odsto, potvrdio je danas portparol Iranske organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi.

„Oko 19.00 (ponedeljak u 15.30 GMT) dostigli smo proizvodnju od 20 odsto“, rekao je Kamalvandi u intervjuu koji je prenela iranska državna televizija.

On je dodao da posle dostignutih 20 odsto proces proizvodnje takvog uranijuma treba da postane potpuno stabilan.

Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je Iran pokrenuo postupak proizvodnje obogaćenog uranijuma do 20 odsto u ​​fabrici Fordo, što je novo kršenje nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine.

Iranski parlament nedavno je doneo odluku o povećanju nivoa obogaćivanja uranijuma posle ubistva iranskog fizičara Mohsena Fahrizadeha. Iran sumnja da je Izrael iza ubistva naučnika.

Sporazumom je iransko obogaćivanje uranijuma ograničeno na 3,67 odsto, što je dovoljno da bi se pokretale nuklearne elektrane.

Da bi bio pogodan za atomsku bombu, uranijum treba da bude obogaćen do oko 90 odsto. Medjutim, naučnici tvrde da kada se uranijum jednom obogati do 20 odsto, vreme potrebno da se dostigne 90 odsto se prepolovljava.

Iran je ranije obogaćivao uranijum do 20 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.