U trendu

Iranski general: Uništenje Izraela više nije samo san

Uništenje Izraela „više nije samo san, već cilj koji je na dohvat ruke“, izjavio je danas komandant iranske Revolucionarne garde, general Hosein Salami.

Salami je naveo da su Iran i Revolucionarna garda 40 godina nakon Islamske revolucije „dostigli kapacitet da unište cionistički režim“.

„U drugoj fazi revolucije taj zlokobni režim treba da bude eliminisan s mape i to više nije ideal ili san, već cilj koji je na dohvat ruke“, rekao je iranski general.

On je govor održao u Teheranu povodom dvogodišnjeg okupljanja komandanata Revolucionarne garde, u vreme kada se mnogi posmatrači plaše da bi eskalacija tenzija izmedju Teherana na jednoj i SAD i njihovih saveznika na drugoj strani mogla gurnuti Bliski istok u rat.

Izjave generala Salamija su prenele i agencije Tasnim i Fars, bliske ultrakonzervativnoj struji u Iranu.

O tome je izvestila i državna agencija Irna, ali u okviru članka naslovljenog s „Neprijatelji trpe nepovratno slabljenje“. Irna je akcenat stavila na Salamijeve izjave da će Iran uprkos „neprijateljstvu“ koje mu se iskazuje i dalje jačati i na kraju trijumfovati nad svojim protivnicima.

Neprijateljstvo prema Izraelu je konstanta iranske politike od Islamske revolucije 1979. i Teheran otvoreno podržava palestinske naoružane grupe, poput Hamasa i Islamskog džihada, kao i libanski Hezbolah.

Vrhovni iranski vodja, ajatolah Ali Hamnei, u junu proše godine je ponovio stari stav Teherana da je Izrael „maligni tumor“ Bliskog istoka koji treba „ukloniti i uništiti“.

Iako neki iranski generali često izražavaju želju za uništenjem Izraela i ističu kapacitet da unište Tel Aviv, u zvaničnim izjavama se već nekoliko godina obazrivo predvidja da će Izrael prestati da postoji zbog sopstvene „arogancije“, a ne usled iranskog napada. Ajatolah Hamnei je prorekao da će do nestanka jevrejske države doći 2040. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar