U trendu

Islamska država na ivici kraha, sledi nestabilnost

Islamska država (ID), koja je odgovorna za neke od najgorih zlodela počinjenih nad civilima u novijoj istoriji, očigledno je na ivici kraha, ali malobrojni očekuju da će ona u potpunosti napustiti Irak i Siriju, a sve snage koje se protiv ID bore moraju ostati budne jer sledi čak još strašniji izazov, navodi danas AP.

Nakon što su zlostavljali stanovnike koji su pod njihovom kontrolom živeli više od tri godine, džihadisti ID sada gube svoju samoproglašenu prestonicu Raku i bore se da zadrže relativno male džepove teritorije u Iraku i Siriji, opkoljene lokalnim snagama sa svih strana.

„Retki su, međutim oni koji očekuju da će ID u potpunosti otići odatle ili da će krvoproliću u dvema zemljama i tom regionu brzo doći kraj“, upozorava američka agencija.

Uz osvrt na uspon i pad „kalifata“ ID koja je, uzdigavši se iz pepela Al Kaide u Iraku, počela da se širi po Bliskom istoku početkom 2014, u analizi se navodi da uništenje ID nastupa uz pogubnu cenu i po Siriju i po Irak i ogromne patnje onih koji su trpeli brutalnu vladavinu ekstremista.

„Borbe i vazdušni udari pretvorili su u prah i pepeo gradove koji nekada cvetali, a sada nude samo tragične prizore srušenih stambenih blokova, puteva i mostova i kuća sravnjenih sa zemljom“, navodi AP, ističući da su u Ramadiju, Mosulu i Raki razmere štete – zapanjujuće.

Pre dve nedelje, koalicija na čelu sa SAD saopštila je da je lokalnom stanovništvu vratila više od 83 odsto teritorije koju je ID držala pod kontrolom, premda aktivisti i posmatrači procenjuju da je broj žrtava i veći.

Devetomesečna bitka za oslobađanje Mosula rezultirala je smrću oko 1.500 iračkih vojnika, ali je i najmanje 1.100 boraca Sirijskih demokratskih snaga ubijeno u bitkama za sirijsku Raku i Deir el-Zour do kraja septembra, kako je navela koalicija.

Tokom tri godine otkako je ID osnovala svoj takozvani „kalifat“, usmrtila je hiljade ljudi, raselila miliona ljudi i ulagala velike napore da decu zadoji ekstremističkom doktrinom.

Uz to, uspon Islamske države i ratovi i alijanse koji su usledili s ciljem njenog poražavanja pogoršali su političke i sektaške linije razdora u Siriji i Iraku, pri čemu je kurdsko stanovništvo u obema zemljama steklo uticaj bez presedana.

„Ove promene i haotična poprišta u građanskom ratu u Siriji, tenzije između Kurda i etničkih Arapa, prisustvo šiitskih milicija i vladinih trupa u pretežno sunitskim gradovima iz kojih se ID povukla – sve to bi moglo da dovede do većeg nasilja“, upozorava se u analizi.

Ukazujući da je „iz mnogo razloga, borba nad teritorijama ID je samo početak“, američka agencija naglašava da sve snage koje se bore protiv ID moraju ostati budne čak i nakon preuzimanja i poslednjeg dela teritorija iz ruku ekstremista.

„Na neki način, snage koje su se borile protiv ID sada se suočavaju sa još strašnijim izazovom“, navodi AP.

S tim u vezi, američka agencija se poziva na Hišama al-Hašema, iračkog pisca i analitičara, koji ocenjuje da u iračkom Anbaru ostaje 8.000 džihadista koji će se izmešati „kao so u vodi“ i čekati pravi trenutak da krenu u novu pobunu ili izvedu samoubilački napad.

„Ogranci ID i dalje izvode brze napade u Egiptu i Libiji, gde je ta grupa stekla uporište i odakle bi mogla da se sveti“, zaključuje Asošiejted pres.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.