U trendu

Ispaljena raketa Severne Koreje bila srednjeg dometa

Severna Koreja je pokušala da ispali danas raketu srednjeg dometa i ona je eksplodirala četiri do pet sekundi nakon što je lansirana, izjavio je neimenovani savetnik za spoljnu politiku iz Bele kuće.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države su imale dobre obaveštajne informacije pre i nakon lansiranja, preneo je AP.

Američka novinska agencija navodi da se ne očekuje reagovanje administracije američkog predsednika Donalda Trampa jer, kako je rekao neimenovani savetnik za spoljnu politiku iz Bele kuće koji se nalazi sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom u Seulu, nema potrebe da SAD reaguju na neuspeh Severne Koreje.

Da je bio reč o nuklearnoj probi, bile bi preduzete druge mere, naveo je on.

On je naveo da najnovije lansiranje rakete Severne Koreje nije iznenadilo SAD i da ono ne iziskuje proširenje resursa.

„Nema potrebe da proširimo resurse protiv toga… Nismo iznenađeni, pretpostavili smo tako nešto“, rekao je neimenovani savetnik za spoljnu politiku iz Bele kuće.

Potpredsednik SAD Majk Pens doputovao je danas u Seul čime je započeo svoju azijskopacifičku turneju.

AFP navodi da Pens dolaskom u Seul uleće u geopolitički vrtlog u trenutku kada je moguće da Severna Koreja izvede nuklearnu probu i oštrih američkih upozorenja da će Vašington vojno odgovoriti na to.

Kako je naveo neimenovani visoki savetnik za spoljnu politiku u Beloj kući, Pensova poruka će tokom turneje, na kojoj će on između ostalog posetiti i Japan, Indoneziju i Australiju, glasiće da se posvećenost SAD bezbednosnim i ekonomskim obevezama prema regionu nastavlja i da je „gvozdeno čvrsta“.

Navodi se da će pored trenutno aktuelnih bezbednosnih pitanja, Pens pokušati da ubedi saveznike u posvećenost američkog predsednika Donalda Trampa bezbednosnim garancijama i zaštitničkoj retorici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.