U trendu

Istanbul: Zavrseni pregovori delegacija RUS i UKR

ISTANBUL – U Istanbulu je završen sastanak ukrajinske i ruske delegacije o situaciji u Ukrajini, saopštila je ambasada te zemlje u Turskoj.

Navedeno je da su razgovori trajali oko četiri sata sa povremenim pauzama. Nije jasno da li će se razgovori nastaviti i sutra, prenosi Rojters.

Agencija RIA Novosti, pozivajući se na turske medije, prenosi da je završen prvi dan pregovora delegacija Rusije i Ukrajine.

Ruski i ukrajinski pregovarači održali su u Istanbulu prve direktne pregovore o situaciji u Ukrajini posle više od dve nedelje, uz iznenadno prisustvo ruskog milijardera Romana Abramoviča, kome je Zapad uveo sankcije zbog intervencije Moskve u Ukrajini, navodi Rojters.

Agencija dodaje da su dva tima sedela jedan naspram drugog za dugačkim stolom, dok je ruski oligarh sedeo u prvom redu posmatrača u plavom odelu, pokazuje video snimak kancelarije turskog predsednika.

Od početka rata bilo je naznaka da Abramovič nastoji da podstakne pregovore, a u martu je putovao u Ukrajinu, Rusiju, Tursku i Izrael. Dve njegove superjahte su usidrene u turskim odmaralištima.

Abramovičev portparol nije odgovorio na pitanje kakva je njegova uloga u pregovorima, navodi Rojters, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da su učešće Abramoviča u kontaktima Rusije i Ukrajine odobrile obe strane.

Peskov je objasnio da je on angažovan za određene kontakte između dve strane, ali da nije zvanični član delegacije.
Prethodne tri runde pregovora Rusije i Ukrajine održane su u Belorusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.