U trendu

Istraga Evropskog tužilaštva o nabavci kovid vakcina

BRISEL – Tužilaštvo Evropske unije saopštilo je danas da je otvorilo istragu o nabavci vakcina protiv korona virusa u Uniji.

„Evropsko javno tužilaštvo (EPPO) potvrđuje da je u toku istraga o nabavci vakcina protiv KOVID-19 u Evropskoj uniji. Ova potvrda dolazi nakon izuzetno velikog interesovanja javnosti. U ovoj fazi više detalja nećje biti objavljeni“, kratko je na Tviteru saopštila kancelarija tužilaštva.

U vreme pandemije, Evropska komisija je bila nabavljač vakcina za zemlje članice Unije. Ova institucija je centralizovala nabavku. a zatim su zemlje kupovale ove zalihe.

Komisija je obezbedila oko 4,2 milijarde doza vakcina KOVID-19. Najveći deo ovih vakcina su tipa mRNA a proizvodila ih je nemačka kompanija BioNTeć i američkog giganta Fajzer.

U aprilu 2021 godine, Njujork Tajmes je objavio da su predsednica Komisije fon der Lejen i šef Fajzera Albert Burl razmenjivali sms poruke. Komisije nije otkrila sadržaj tih poruka i pored insistiranja novinara da Komisija bude transparenta.

Zatim se za ove poruke zainteresirala Emili O’Rajli, evropski ombudsman, koja je takođe smatrala da javnost ima pravo da sazna sadržaj poruka, ne samo o vakcinama nego o svim dokumentima Unije.

Portparol Komisije je izjavio da predsednica Ursula fon der Lejen nije pregovarala o ugovorima za farmaceutskim kompanijama za kupovanje vakcina.

On je objasnio da je ove pregovore na strani EU nadgledao upravni odbor koji okuplja „predstavnike Komisije i svih država članica“.

Ugovor sa BioNTeć/Pfizer-om o kupovini do 1,8 milijardi doza od prolecjha 2021. godine, koji je tada procenjen na 35 milijardi evra.

U izveštaju objavljenom u septembru, Evropski revizorski sud koji kontrolira budžet Unije, rekao je da nije dobio nijednu od traženih informacija u vezi sa preliminarnim pregovorima.

Evropsko javno tužilaštvo je nadnacionalno telo koje je zvanično počelo da radi 2021. godine.

To je nezavisno telo EU odgovorno da sudi za zločine koji utiču na finansijske interese EU.

To su dela kao prevara, korupcija, pranje novca i pronevera, dela koja mogu imati negativan uticaj na novac poreskih obveznika EU.

Tužilaštvo je nadležno kada su dela počinjena, u celini ili delimično, na teritoriji jedne ili više država članica EU, kada su izvršena od strane državljanina države članice EU i kada je krivična dela počinila osoba koja je bila podvrgnuta Pravilniku o osoblju ili Uslovima za zapošljavanje osoblja EU. Na čelo prvog evropskog tužilaštva je imenovana Rumunka Laura Kovesi u oktobru 2019 godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar