U trendu

Istraga o ruskom mešanju u izbore u SAD sada je krivična

VAŠINGTON – Istraga američkog Ministarstva pravde o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. sada je krivična istraga, izjavila je osoba upoznata sa tom materijom.

Osoba, koja je govorila za Rojters pod uslovom da ostane anonimna, odbila je da kaže da li je sazvana velika porota u vezi sa istragom, o kojoj je prvi izvestio „Njujork tajms“, preneo je Rojters.

Američki državni tužilac Vilijem Bar pokrenuo je istragu početkom godine da bi istražio žalbe predsednika Donalda Trumpa da se njegova kampanja našla na meti američke obaveštajne službe i agencija za sprovodenje zakona tokom izbora 2016. godine.

Demokrate i neki bivši zakonodavni službenici navode da Bar koristi Ministarstvo pravde za neutemeljene teorije zavere koje bi mogle da budu od koristi republikanskom predsedniku politički i potkopaju istragu o mešanju Rusije u američke predsedničke izbore bivšeg specijalnog tužioca Roberta Malera.

Predsedavajući Pravosudnog odbora inače demokrata i obaveštajni odbori naveli su da je taj potez pokrenuo „nove značajne brige“ da je Bar pretvorio Ministarstvo u „vozilo za političku osvetu predsednika Trampa“.

„Ako se Ministarstvo pravde može koristiti kao alat za političku odmazdu ili za pomoć predsedniku u političkom narativu za sledeće izbore, vladavina zakona pretrpeće novu i nepopravljivu štetu“, naveli su u saopštenju kasno sinoć kongresmeni Džerold Nadler i Adam Šif.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.