Istrage ponovo u centru pažnje izborne kampanje u Francuskoj

Devet dana pre prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, afere i skandali ponovo su u centru pažnje nakon što je francusko tužilaštvo zatražilo od Evropskog parlamenta (EP) ukidanje poslaničkog imuniteta kandidatkinji krajnje desnice Marin le Pen, zbog čega su rezultati izbora još neizvesniji, ocenila je danas agencija Frans pres.

Marin Le Pen, favorit da udje u drugi krug izbora 7. maja, na meti je istrage zbog istrage o lažnim platama njenih saradnika u EP, koji su plaćani novcem iz evropskih fondova.

Predsednica Nacionalnog fronta odbila je 10. marta da bude saslušana u sklopu te istrage pozivajući se tada na poslanički imunitet.

Ona je danas za televiziju Fransenfo (Farnceinfo) pokušala da minimalizuje tu aferu navodeći da je to „normalna procedura“ i dodala da su optužbe protiv nje neosnovane.

Marin Le Pen je ranije rekla da će se odazvati sudskom pozivu posle izbora. Zahtev o ukidanju njenog poslaničkog imuniteta ne bi trebalo da remeti njenu predizbornu kampanju jer je potrebno nekoliko nedelja i možda nekoliko meseci da EP odluči o zahtevu tužilaštva, ali bi mogao da utiče na njenu popularnost.

Predsedničku kampanju beleže istrage i afere. Zbog otkrivanja afere o fiktivnim radnim mestima, kandidat desnice Fransoa Fijon, koji je bio favorit, sada je na trećem mestu u anketama. Pored pada popularnosti, protiv Fijona je u martu podignuta preliminarna optužnica za zloupotrebu javnih sredstava i proneveru.

Ankete trenutno pokazuju da bi u drugi krug mogli da udju Marin Le Pen, kandidat centra Emanuel Makron, ali i Fijon i sve popularniji kandidat radikalne levice Žan-Lik Melanšon.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.