U trendu

ITA: Stranke će tražiti od Matarele da ostane na funkciji

RIM – Italijanske stranke na vlasti složile su se da zatraže od predsednika Italije Serđa Matarele (80) da ostane na toj funkciji još jedan mandat, nakon što parlament nije uspeo da pronađe alternativnog kandidata, izjavio je danas lider levičarske partije Slobodni i jednaki (LEU) Roberto Speranca.

„To je velika radost“, rekao je Speranca novinarima nakon sastanka šefova vladajuće koalicija, preneo je Rojters.

I italijanski premijer Mario Dragi zatražio je od Matarele da ostane na mestu predsednika još jedan mandat, nakon što politički lideri nisu uspeli da pronađu alternativnog, kompromisnog kandidata, rekao je ranije danas neimenovani izvor.

On je naveo da je Dragi kazao Matareli da treba da ostane na funkciji za dobro i stabilnost zemlje.

Za sada nema komentara iz kancelarije italijanskog predsednika.

Serđo Matarela (80) ranije je izjavio da ne želi još jedan mandat na mestu šefa države.

Poziv Matareliju je usledio nakon što italijanski parlament već pet dana ne može da se dogovori oko izbora novog predsednika.

„Italijani ne zaslužuju nove višednevne konfuzije“, rekao je Mateo Salvini, lider desničarske stranke Liga.

„Hajde da ponovo potvrdimo predsednika Matarelu…i Dragog i odmah se vratimo na posao popodne. Problemi Italijana neće čekati“, kazao je Salvini.

Predsednik u Italiji ima pravo da imenuje premijere i često se poziva da rešava političke krize u trećoj po veličini ekonomiji evrozone, gde vlade u proseku preživljavaju jedva godinu dana.

Za razliku od drugih država gde šefove država biraju građani na izborima, u Italiji 1.009 parlamentaraca i regionalnih predstavnika tajnim glasnajem bira predsednika.

Da bi bio izabran kandidat mora da dobije 505 glasova.

Posle neuspešnog glasanja održanog jutros, drugo glasanje je zakazano kasnije tokom dana.

Dnevnik Republika je objavio naslov „Parlament želi Matarelu“, ali ostaje nejasno da li bi on prihvatio drugi mandat, iako mnogi poslanici smatraju da bi njegovo ponovno imenovanje za predsednika bilo najbolji način da se održi status kvo i omogući vladi da se fokusira na borbu protiv pandemije kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar