U trendu

Italija bez prvomajskih povorki, koncert na strimingu

RIM – Zbog anti-kovid mera u Italiji će ove godine Praznik rada, 1. maj, biti obeležen bez tradicionalnih prvomajski povorki radnika, građana, sindikata i organizacija, piše agencija Ansa.

Veliki tradicionalni prvomajski koncert u Rimu održaće se uživo, ali uz minimalan broj posetilica, pretežno sindikalnih aktivista i osoba koji će dobiti pozivnicu.

Na rimskom prvomajskom konceretu obično bude i više od milion učesnika, a za pozvane izvođače učešće se smatra prestižnim.

Ove godine lista muzičara koji će nastupiti je dugačka, ali umesto masovnog okupljanja ove godine koncert će biti prenošen preko video linka, u “strimingu”.

Mediji, povodom praznika pretežno pišu o posledicama pandemije na svet rada i zaposlene.

List “La Stampa” prenosi podatke Statističkog instituta prema kojem je za godinu dana pandemije izgubljeno 900 hiljada radnih mesta.

Broj žena koje su ostale bez posla je dvostruko veći nego muškaraca, a bez posla mladi ljudi ostaju brže i češće nego stariji radnici.

Pošto su onemogućeni da, zbog zabrane okupljanja kao jedne od anti-kovid mera, organizuju prvomajske povorke, koje su u Italiji tradicionalno veoma brojne, sindikati organizuju akcije ili pokreću incijative u odbranu prava radnika.

List “Korijere dela sera”, piše o akcijama sindikata za sprečavanje žrtava na poslu, o organizaciji komiteta za nezaposlene, akcijama o izmenama penzionog zakona, a komentari su posvećeni i skorom prestanku zabrane otpustanja, koja je uvedena dok traje poandemija, i koja ističe u junu.

I pored zabrane, poslodavci su na razne načine, uspeli da smanje broj zaposlenih i bojazan je da će jednom kada zabrana istekne doći do masovnog otpuštanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.