U trendu

Italija: Neofašiti iskoristili proteste da marširaju javno

RIM – Agencija Ansa piše da su proteste protiv uvođenja “zelene propusnice, koji su u subotu održani širom Italije, iskoristili neofašisti da bi marširali javno.

Zvanično su protestovali kao “slobodni građani”, ali su, bez ikakve sumnje, na početku demonstracija bili jasno istaknuti simboli neofašističkih organizacija “Kaza Paund” i “Forca Nova”.

Naravno, nisu svi fašisti koji su protestovali protiv uvođenja potvrde o vakcinaciji, “zelene propusnice”, ali je takođe jasno da su demonstracije organizovali i njima rukovodili osobe koje pripadaju ekstremno desnim organizacijama, piše agencija.

Među učesnicima protesta u Rimu bio je i lider neofašitičke “Forza Nova”, Đuliano Kastelino, koji nije čak ni smeo biti na javnom mestu, budući da je podvrgnut merama “specijalnog policijskog nadzora”.

Neofašističke grupe su i ranije koristile javne proteste da bi “izašli na ulice”, podseća Ansa.

U proleće prošle godine su demostrirali protiv nošenja zaštitnih maski, a u oktobru ponovo protiv zaključvavanja, jedne od anti-kovid mera.

U Rimu, juče je oko 3.000 demonstranta protestovalo protiv uvođenja “zelene propusnice” uzvikujući parole protv premijera Marija Dragija, poredeći ga sa Hitlerom i pozdravljali okupljene takozvanim “rimskim pozdravom”, podizanjem desne ruke, što je bio zvaničan pozdrav nemačkih nacista, a u Italiji je zvanično zabranjen.

U protestima širom Italije protiv uvođenja “zelene propusnice”, juče su učestvivale hiljade građana, ali ispitivanje javnog mnenja pokazuje da su takvi ipak u manjini.

Najnovija anketa, na koju se poziva agencija Agi, pokazala je da se samo 11 odsto Italijana protivi anti-kovid vakcinaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar