U trendu

Italija odbila rešenje za Kipar formiranjem dve zasebne države

Italijanski ministar inostranih poslova rekao je danas tokom posete Nikoziji da njegova zemlja ne odobrava bilo kakva rešenja problema etnički podeljenog Kipra koja ne bi bio u skladu s rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Luidji Di Majo rekao je da je svom kiparskom kolegi Nikosu Hristodulidisu preneo da Italija „vrlo odlučno odbija“ bilo kakve predloge koji su „van parametara postojećih sporazuma i odluka Ujedinjenih nacija“.

Turska i kiparski Turci sada traže da se odustane od predloženog formiranja grčko-turske federacije na Kipru što bi bilo kompromisno rešenje za okončanje 60-godišnje podele te istočnomediteranske ostrvske države, posle mnogobrojnih rundi bezuspešnih pregovora pod okriljem UN. Oni kažu da bi dve nacionalne zajeednice, umesto ponudjene federacije, trebalo da se dogovore o formiranju dve zasebne, ravnopravne države.

Šef UN Antonio Guterres biće domaćin neformalnog sastanka suparničkih strana 27. i 29. aprila u Ženevi, kao i „garantora“ nezaisnosti te ostrvske države – Grčke, Turske i njenog bivšeg kolonijalnog vladara, Velike Britanije, da bi se procenili izgledi za nastavak pregovora o rešenju.

Poslednji veliki pokušaj rešavanja je propao 2017, a neslaganje je raspaljeno prošlogodišnjom napetošću sporom oko rezervi gasa i nafte u podmorju istočnog Sredozemlja.

Lider otcepljenih kiparskih Turaka Ersin Tatar je rekao da ne želi da se Evropska unija na bilo koji način uključi u pregovore jer smatra da je pristrasna prema Grcima pošto su i Kipar i Grčka članice EU. Od 2004. godine, kada je Kipar primljen u EU, samo međunarodno priznata Republika Kipar uživa pune beneficije članstva koje su uskraćene severnom delu te ostrvske države, koji je pod okupacijom Turske.
Medjutim, šef spoljnih poslova EU, Žozep Borel je ove nedelje rekao da je podeljeni Kipar „očigledno problem EU“ i da što se pre EU „potpuno uključi u pregovore, to bolje“.

Ogromna većina kiparskih Grka odbacuje svaki dogovor kojim bi se legitimisala podela ostrva.

Di Majo je rekao da su on i Hristodulidis razgovarali i o jačanju saradnje u energetici pošto su italijanska kompanija „Eni“ i njen partner „Total“ iz Francuske osigurali prava na istraživanje nafte i gasa unutar ekskluzivne ekonomske zone Kipra.

Turska koja ne priznaje Republiku Kipar kao državu, osporava zahteve kiparske vlade na te vode, insistirajući da krše prava kiparskih Turaka na potencijalno rudno bogatstvo. Ankara takođe tvrdi da je veći deo kiparske ekonomske zone njen i tamo je slala svoje brodove za istraživanje i bušenje podmorja uz pratnju Ratne mornarice.

Di Majo je rekao da je naglasio „potpunu solidarnost“ s Kiprom zbog tih „provokacija i jednostranih akcija“ koje štete suverenim pravima ostrva i koje se „ne mogu tolerisati“.

„Mora biti jasno da Italija stoji uz Kipar i Grčku protiv bilo kakvog kršenja njihovih prava“, rekao je Di Majo.

Italijanski ministar je rekao i da njegova zemlja u potpunosti podržava predlog EU za održavanje multilateralne konferencije o istočnom Sredozemlju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.