Italija: Povučene kineske maske jer ne štite dovoljno

RIM – Oko 250 miliona medicinskih maski koje je Italija uvezla iz Kine prošle godine, u jeku prvog talasa pandemije, ne filtriraju dovoljno, kroz njih virus prolazi, piše list “Fanpejdž”, koji prenosi odluku vlasti da se maske, već podeljene zdravstvenim ustanovama i staračkim domovima, povuku iz upotrebe.

Iz Ministarstva za zdravsto poslato je hitno upozorenje sa tačnim oznakama za 12 tipova medicinskih maški iz serije Ffp2 i Ffp3, sa nalogom da se maske povuku iz upotrebe, jer imaju deset puta manju moć filtracije nego što je to deklarisano na proizvodu.

Drugim rečima, navodi list, opasne su za upotrebu, jer ne štite od virusa osobe koje ih nose.

Alarm je pokrenula zdravstvena ustanova iz Goricije, napravljeni su testovi, utvrđeno je da ne štite dovoljno, a onda se u slučaj uključilo i tužilaštvo.

Ispituje se i odgovornost bivšeg šefa civilne zaštite Domenika Arkurija, koji je nabavku medicinskih maski odobrio, a kupovina je plaćena miljardu i 250 miliona evra.

Prošle glodine kada su medicinske maske uvezene Naučno-tehnički komitet vlade, koji je pratio i analziarao epidemiološku situaciju, odobrio je njihovu upotrebu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.