U trendu

Italija: Slediti francuski primer, uvesti “zelenu propusnicu”

RIM – Zamenik ministra za zdravstvo Pjerpaolo Sileri se zalaže da Italija hitno, u roku od jedne sedmice, uvede takozvanu “zelenu propusnicu” (green paš), potvrdu da je osoba vakcinisana ili negativno testirana na kovid-19, izveštava list “La Republika”.

Sileri tvrdi da je u situaciji kada se širi delta soj virusa “zelena propusnica” pouzdan način da se ne vraćamo na vreme karantina i anti-kovid zabrana.

Na njegov predlog političke stranake reaguju različito.

Demokratska stranka podržava inicijativu, lider desne stranke “Frateli d’Italija” Dzordza Meloni je ocenila je predlog kao “anti-ustavnu ludost”, dok je vođa stranke “Liga” Mateo Salvini predlog odbacio kao neprikladnu šalu.

Vladin komesar za vanredne situacije general Francesko Filjulo je rekao da bi trebalo slediti francuski primer, ali ostaviti i mogućnost izbora onima koji su protiv obavezne vakcinacije, jer po italijanskom ustavu osoba ima pravo na slobodu pri izboru lečenja.

Eventualno uvođenje “zelene propusnice” moglo bi se razmotriti u petak, kada vladin naučno-tehnički komitet analizira epidemiološku situaciju u protekloj sedmici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.