U trendu

Italija: Transrodni gradonačelnik i „revolucija ljubaznosti“

MILANO – Tranšeksualac Đanmarko Negri, izabran nedavno za gradonačelnika Tromela, grada južno od Milana, nasuprot jakoj radikalnoj desnici u Italiji, poručio je da će „arogantnu i tiransku“ politiku radikalne desnice pre ili kasnije pobediti „revolucija ljubaznosti“.

Sa osvojenh 37,5 odsto glasova, Negrijeva ideologija levog krila omogućila mu je jasnu pobedu nad kandidatom krajnje desnice Lige, koja je bila druga, sa 26 odsto glasova, u gradiću od 3.700 ljudi.

Prvi italijanski transrodni gradonačelnik rekao je da će „arogantnu i tiransku“ politiku radikalne desnice pre ili kasnije pobediti „revolucija ljubaznosti“.

„Moja pobeda je van bilo kog trenda u Italiji, a to šalje važnu poruku. Liga, partija koja je osvojila 53 odsto glasova na everopskim izborima, na nižem nivou nije naišla na podršku. Još je važnije to što se ovo desilo u malom provincijskom gradu, gde je teže živeti slobodnije“, izjavio je Negri u intervjuu za Gardijan.

Negri, aktivista za transrodna prava, kampanju je vodio pod sloganom „CambiaMenti per Tromello“ što može imati dvostruko značenje – „Promena za Tromelo“ ili „Promena svesti za Tromelo“

Negri, aktivista za prava tranšeksualaca, rođen je u Tromelu kao Marija, a promenu pola počeo je pre nekoliko godina, pa je i promenio ime u Đanmarko.

„Plašio sam se, ali sam rekao sebi da me ovi ljudi vole i zašto bi se to promenilo. Aplauz za moje sugrađane, koji su pokazali da je važno da pričate bez straha i ne stidite se sebe“, zaključuje Negri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.