U trendu

Italijanska reportaža iz Srbije: Ovo je raj za vakcinaciju (video)

U poznatoj italijanskoj emisiji Le Iene, koja se emituje na programu Italia 1, prikazana je reportaža u kojoj Srbiju nazivaju Il paradiso del vaccini, odnosno rajem za vakcine. Opisuju je i kao zemlju u kojoj i stranci mogu da biraju koju vakcinu će primiti.

Naša zemlja prikazana je kao simbol države koja se uspela da se odupre koroni i kao mesto gde se život vratio u normalu.

Prikazali su otvorene kafiće i restorane, prodavače bez maske, dodali da čak i škole najnormalnije rade.

Televizijskoj ekipi Le Ienea organizatori vakcinacije u Srbiji pohvalili su se da im dolaze Hrvati, Bosanci, Albanci, Crnogorci, uglavnom svi stanovnici susednih država.

„Za sada su prioritet građani Srbije. Poslali smo 20.000 poziva za strane državljane. Svi su došli“, rekla je jedna od organizatorki.

Novinaru Gaetanu Pecoraru iz vlade Srbije rekli su da će do kraja jula država steći imunitet krda. Poređenja radi, u Italiji se tako nešto očekuje tek u februaru 2022. godine.

Deo recepta za uspeh nalazi se u tome što Srbija nije u Evropskoj uniji, navode Italijani u reportaži. Zato je mogla da naruči i ruski Sputnjik i kineski Sinofarm, a nije trebalo ni da čeka odobrenje EMA-e za AstraZeneku i ostale vakcine.

U Areni, u kojoj se vrši masovna vakcinacija, sve liči na festival cepljenja, kažu Italijani. Pacijenti mogu da biraju koju vakcinu žele da prime. U reportaži se prikazuje i kako su pitanje „Čime se mogu vakcinisati?“ novinari postavili italijanskim medicinarima, a oni su odgovorili „Fajzerom“. Pitali su „A Moderna, AstraZeneca?“ na šta im je rečeno „U ovom trenutku ne“.

Vakcinišu se i mlađi, a čekanja skoro da i nema

U reportaži se iznosi podatak da je trideset posto populacije Srbije vakcinisano barem jednom dozom, dok je u Evropi ta brojka oko 14 posto.

Italijanski novinari pokazuju da je sam postupak prijave za vakcinu neverovatno jednostavan. Na za to predviđenoj veb stranici upišete podatke, odaberete vakcinu, zatim vam stigne mejl potvrde i na mobilni dobijete poruku s vašim terminom. Ne čeka se dugo, možda dan-dva, ako i toliko. Novinari su razgovarali sa ženom koja je na vakcinu došla bez ikakvog prijavljivanja.

Prosek godina ljudi koji se vakcinišu u Srbiji je 40-50. U Italiji su uglavnom snimljeni penzioneri kako dolaze po svoje doze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.