U trendu

Italijanski ministar spoljnih poslova otkazao posetu Parizu zbog uvreda francuskog ministra

 Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani otkazao je svoju posetu Parizu zbog komentara francuskog ministra unutrašnjih poslova koje je ocenio kao neprihvatljive uvrede Italiji.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen rekao je ranije za radio RMC da italijanska premijerka Đorđa Meloni „nije u stanju da reši problem migracija, na osnovu čega je i izabrana“.

On je premijerku optužio da je „slagala“ svoje birače da može da okonča i reši migranstsku krizu, prenosi Rojters.

Tajani se spremao da otputuje u Pariz kako bi sa francuskim šefom diplomatije razgovarao o poboljšanju odnosa dve države koji su postali nestabilniji.

Francuska je odmah potom izdala saopštenje u kojem je pokušala da uveri Rim u svoju spremnost da blisko sarađuje, ali to nije bilo dovoljno da ubedi Tajanija da se ukrca u avion i poleti ka Parizu.

„Uvrede na račun Vlade i Italije koje je izrekao ministar Darmanin su neprihvatljive. To nije duh u kojem bi se trebalo obraćati zajedničkim evropskim izazovima“, napisao je Tajani na Tviteru.

Italija je zabeležila porast broja migranata otkako je Meloni preuzela dužnost krajem prošle godine. Više od 42.400 ljudi stiglo je u Italiju od početka godine, naspram oko 11.220 u istom periodu prošle godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.