U trendu

Italijanski predsednik poručio Zelenskom da nastavlja podršku Kijevu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je doputovao u Rim kako bi danas razgovarao sa poglavarom rimo-katoličke crkve Papom Franjom, dobio je uveravanja italijanskih lidera da će nastaviti da podržavaju Kijev.

Italijanski predsednik Serđo Matarela izjavio je tokom sastanka sa Zelenskim da je „u potpunosti na njegovoj strani“ i da mu je čast što ga je posetio u Rimu.

Matarela je tokom sastanka sa Zelenskim u rezidenciji u Rimu izjavo da Italija u potpunosti podržava otpor Ukrajine protiv ruske invazije.

Zelenski je, poošto ga je na aerodromu dočekao ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, napisao na Tviteru „Važna poseta za približavanje pobede Ukrajine!“.

On se sastao i s italijanskom premijerkom Đorđom Meloni koja podržava vojnu i drugu pomoć Ukrajini.

Od početka rata Italija je Ukrajini dala oko milijardu evra (1,1 milijardu dolara) vojne, finansijske i humanitarne pomoći.

Italijanska državna televizija je javila da je u okviru zaštitnih mera zbog posete Zelenskog uvedena zona zabrane letova aviona iznad Rima, a policijski snajperisti su raspoređeni na visokim zgradama.

Papa Franja se poslednji put sastao s ukrajinskim predsednikom u februaru 2020. Papa često upućuje molbe za mir u ime, kako kaže, ukrajinskog „mučeničkog“ naroda i moli se za žrtve svake nedelje tokom mise.

Papa je u aprilu ove godine primio ukrajinskog premijera Denisa Šmigala koji ga je pozvao u posetu Kijevu i tražio pomoć za decu nasilno odvedenu u Rusiju.

Predsednik Ukrajine će, kako se očekuje, iz Rima u posetu Nemačkoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar