U trendu

Italijanski premijer Dragi u Libiji

RIM – Italijanski premijer Mario Dragi je u zvaničnoj poseti Libiji i to je njegova prva poseta nekoj stranoj zemlji od kada je pre mesec i po dana izabran za predsednika vlade, piše agencija Ansa.

Aktuelni libijski premijer Abdulhamid Dabaiba prvi je koji je priznat i od pobunjeničkih snaga iz delova Libije Čirenaika i Tripolitanija, i od međunarodne zajednice.

Agencija podseća da je Libija nakon ubistva nekadašnjeg vođe Muamera Gadafija podeljena i razdirana sukobima rivalskih pobunjenika, potpomognutim stranim plaćenicima koji zastupaju interese različitih država.

Tri su najvažnije teme susreta: regulacija dolaska migranata iz Afrike u Evropu, koji se iskrcavaju u Italiji, izvoz libijske nafte i prirodnog gasa, i pomoć Italije Libiji protiv širenja pandemije kovid-19.

Italija je u vreme vlade nekadašnjeg premijera Silvija Berluskonija imala ekskluzivne ugovore o izvozu libijskog gasa i nafte, ali je dogovor prestao da važi sa svrgavanjem Gadafija 2011 godine.

U vreme Gadafija, Libija je “absorbovala” većinu izbeglica iz drugih afričkih zemlja koji su se zadržavali u toj zemlji jer je za njih bilo posla.
Nakon promene režima, migranti u Libiji se zadržavaju samo u prolazu, i za većinu njih cilj je Evropa.

Kako piše agencija Ansa, u Tripoliju će dvojica premijera razmotriti i mogućnost italijanskih investicija u Libiji, između ostalog nastavak radova na “Autoputu mira”, cesti koja dužinom od dve hiljade kilometara povezuje uz more istok i zapad zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.