U trendu

Italijanski tužilac traži da se Salvijiu sudi zbog migranata

RIM – Italijanski tužilac zvanično je danas zatražio da se lideru desničarske Lige Mateu Salviniju sudi za otmicu zbog njegove odluke da spreči ulazak više od 100 migranata u zemlju 2019. godine.

Salvinijeva odluka, doneta dok je bio ministar unutrašnjih poslova, ostavila je migrante na cedilu na moru sve dok tužioci nisu naredili zaplenu broda i evakuaciju ljudi na brodu, podseća Rojters.

Salvini je danas branio svoj postupak i rekao da ga ne brine molba tužioca koja je deo dugotrajnog pravnog postupka – italijanski Senat je prošle godine ovlastio sud za sprovođenje istrage o otmici.

„Ponosan sam što sam radio na zaštiti svoje zemlje, poštujući zakon, budio Evropu i spašavao živote. Ako bi mi ovo moglo stvoriti probleme i patnju, rado ću to prihvatiti“, napisao je Salvini na Fejsbuku.

Tokom 14 meseci koliko je obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova, Salvini je sprečio nekoliko čamaca da pristanu u Italiji, pokušavajući da zaustavi migrantske tokove. Redovno je optuživao dobrotvorne organizacije za spasavanje migranata da efikasno podstiču šverc ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.