U trendu

Italijanski tužioci istražuju odgovor na tragediju migranata kod Krotonea

RIM – Italijanski tužioci ispituju način na koji su hitne službe reagovale na potonuće čamca migranata prošlog vikenda u kojoj je poginulo na desetine ljudi, saopštio je danas policijski izvor, nakon optužbi da vlasti sporo reaguju.

Tužioci iz kalabrijskog grada Krotone zatražili su od policije dokumente o njihovim akcijama pre nego što se čamac sa 150-200 migranata prošle nedelje razbio o stene samo nekoliko metara od obale, a isti zahtev upućen je i Obalskoj straži, prenosi Rojters.

Italijanski predsednik Serđo Matarela posetio je danas preživele u lokalnoj bolnici, podelivši deci igračke.

On je takođe otišao u sportsku dvoranu u kojoj su položeni kovčezi žrtava, kako bi im odao poštu.

Lokalne vlasti su saopštile da je još jedno telo pronađeno u četvrtak, čime je broj mrtvih porastao na 68.

Pedeset četiri žrtve su sada identifikovane – 48 Avganistanaca, tri Pakistanca, Sirijac, Tunišanin i Palestinac, a jedna od žrtava je bivša pakistanska hokejašica Šahida Raza.

Tragedija je intenzivirala debatu o migracijama u Evropi i Italiji, gde su novi strogi zakoni nedavno izabrane desničarske vlade za dobrotvorne organizacije za spasavanje migranata izazvali kritike Ujedinjenih nacija i drugih institucija.

Premijer Đorđa Meloni pozvala je kolege evropske lidere da učine više da zaustave ilegalnu imigraciju i spreče dalje tragedije na moru, a postoje i pitanja o reagovanju u vanrednim situacijama.

Čamac, koji je isplovio iz Turske, prvi put je uočen u subotu kasno na oko 74 kilometra od obale Kalabrije, avionom kojim upravlja Fronteks, granična agencija Evropske unije.

Fronteks je saopštio da je brod plovio bez znakova opasnosti, ali je upozorio italijanske vlasti, jer su njegove termalne kamere pokazale da bi ispod palube moglo biti više ljudi.

Finansijska garda, koja nadgleda obalu, saopštila je da je poslala dva patrolna čamca, ali su oni odustali od potrage za migrantima i vratili se u luku zbog vremenskih uslova.

Mediji su postavili pitanje zašto obalska straža, čija su plovila bolje opremljena za suočavanje sa nemirnim morem, nije bila raspoređena sve dok nije dobila hitni poziv sledećeg jutra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar