U trendu

Iza kulisa borba da 2021. ne bude izgubljena godina za Balkan

BEČ – Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg istakao je da 2021. ne sme da bude kao 2020. izgubljena godina za Zapadni Balkan po pitanju daljeg približavanja EU.

On je, u diskusiji na Političkoj akademiji Narodne partije Austrije (OVP) u Beču, rekao da je 2020.godina za Zapadni Balkan bila, po pitanju pristupnog procesa, izgubljena godina.

„Radimo iza kulisa da i ova godina ne bude izgubljena godina. Tražio sam da se pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom otvore ove godine“, objasnio je Šalenberg.

Ukazao je da je njegova nedavna poseta Skoplju i Tirani, zajedno s njegovim češkim i slovenačkim kolegama, bila snažan signal podrške koju pruža centralna Evropa.

„Severna Makedonija I Albanija učinili su sve ispravno I ispunili sve uslove“, dodao je Šalenberg.

Kazao je da je razgovarao s Bugarskom, koja blokira otvaranje pristupnih pregovora Severnoj Makedoniji, dodajući da će se toj temi dalje posvetiti.

„Region Zapadnog Balkana je pun nerešenih bilateralnih pitanja. I Austrija je imala bezbroj otvorenih bilateralnih pitanja sa svojim susedima, kao što su Benešovi dekreti ili spor oko lipicanera. Pre 15 godina svaki put kada je ministar putovao u neku susednu zemlju, putovanje je bilo problematično, jer je uvek bilo neko otvoreno pitanje“, naglasio je Šalenberg.

Međutim, kako podvlači, Austrija je dokaz da se ta pitanja mogu rešiti.

„Bilateralna pitanja nemaju veze sa pristupnim procesom, već su ona isključivo bilateralna i mogu se rešavati uporedo“, zaključio je šef austrijske diplomatije, ocenivši da je spor Severne Makedonije s Bugarskom svakako rešiv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.