U trendu

Izbori za lidera stranke LDP u Japanu ići će u drugi krug

TOKIO – Izbori za sledećeg lidera vladajuće stranke u Japanu će se verovatno nastaviti u drugom krugu, jer nijedan od dva glavna kandidata ne može da obezbedi potpunu većinu u prvom krugu glasanja, saopštila je danas televizuja NHK.

Taro Kono smatran je najvećim kandidatom za sledećeg lidera vladajuće Liberalno demokratske partije (LDP), a lider stranke može postati premijer zbog većine LDP-a u donjem domu parlamenta, piše Rojters.

Kono se takmiči sa bivšim ministrom spoljnih poslova Fumijem Kišidom, bivšom ministarkom unutrašnjih poslova Sanaom Takaiči i bivšom ministarkom za rodnu ravnopravnost Seiko Noda.

Kono i Kišida imaju najveću podršku, prenosi NHK.

Ukupno 765 ljudi će glasati, uključujući 382 poslanika i redovne članove stranke širom zemlje.

Prema NHK, oko 30 odsto poslanika podržava Kišidu, a očekuje se da će Kono dobiti najveću podršku među lokalnim članovima stranke, posebno u velikim gradovima poput Tokija i Osake.

Četiri kandidata završila su danas niz debata, na kojima su Kono i Noda izrazili podršku zakonu koji dozvoljava homoseksualne brakove.

Kandidati su takođe zatražili veću podršku obrazovanju, a Takaiči je rekla da želi da proširi postojeću finansijsku podršku porodicama na decu u srednjoj školi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.