U trendu

Izetbegović: Odluke NSRS udar na Dejton i ustavni poredak

SARAJEVO – Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nazvao je današnje odluke Narodne skupštine Republike Srpske „direktnim udarom na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak“ u BiH.

Izetbegović tvrdi da glasanjem za odluke kojima se, kako je naveo, najavljuje formiranje parainstitucija i napušta Dejtonski mirovni sporazum, srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik i njegovi politički partneri uvode BiH u neizvesnost i nestabilnost, „čije posledice mogu biti nesagledive“.

„U svom destruktivnom delovanju ove snage moraju biti sprečene“, rekao je Izetbegović.

On je ocenio da su pravosudne institucije BiH dužne da odlučno reaguju i hitno poduzmu korake iz svoje nadležnosti.

Istu obavezu, kako je naveo, imaju i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit i zemlje garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Izetbegović kaže da ne sme biti „nikakvog odlaganja ili čekanja rokova od šest meseci“.

„Današnje odluke Narodne skupštine entiteta RS, koje je izglasala politička grupacija okupljena oko Milorada Dodika, direktan su udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine“, naveo je Izetbegović.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras Zaključke u vezi sa informacijama o prenosu nadležnosti, tako da se zakoni i drugi propisi kojima je izvršen prenos nadležnosti sa RS na institucije BiH neće primenjivati na teritoriji RS.

NSRS je zadužila Vladu RS da u roku do šest meseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS zakone i druge propise koji ce omoguciti nesmetano funkcionisanje RS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar