U trendu

Izetbegović: Pustiti srpske političare u BiH da se ispušu

SARAJEVO – Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović komentarisao je sinoć obeležavanje Dana srpskog jedinstva i sintagmu „srpski svet“, opaskom da „srpskim političarima u BiH treba ostaviti vremena da se ispušu nakon što je Valentin Incko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida“.

Izetbegović je gostujući na sarajevskoj N1 tv. rekao da opozicione stranke u Republici Srpskoj ne mogu protiv Dodika i SNSD, koji, kako kaže, diktiraju taj tempo.

Ne isključujući mogućnost da će rukovodstvo Republike Srpske, kako kaže, pokušati da „pocepa državu“, Izetbegović je rekao da je odgovor njegove SDA na to -„moderna, evropska i multietnička BiH“ u kojoj će se poštovati ljudska i kolektivna prava, kao i pristupanje EU i NATO-u.

„U toku je svesrpski projekat, jer sve što se događa u Crnoj Gori preliva se i na BiH“, kaže Izetbegović i dodaje:

„Tužilaštvo progoni Bošnjake u Federaciji BiH, a ne bavi se Dodikom. Treba zabraniti da se neradom ubija zemlja u kojoj ste rođeni. Ja bih da sam, OHR, PIC, zemlje Kvinte, radio takve stvari, ili će retrogradne politike nadvladati i sudariti se sa nama, patritotima, na jedan vrlo ružan način“.

Istakao je da se BiH nikada neće raspasti, jer u njoj se, kaže, pitaju oni koji vole ovu zemlju i nemaju alternativu.

Rekao je i da priželjkuje da visoki predstavnik Kristijan Šmit nametne izborni zakon, ali ne samo u delu koji se tiče konkretno izbora hrvatskih predstavnika.

Šmit, kaže, to ne bi smeo da uradi, jer bi time uništio svoj autoritet.

Hrvati u BiH i zvanični Zagreb, insistiraju na izmeni Izbornog zakona u BiH da se ne bi ponovilo da jedan narod ima dva člana Predsedništva, kao što je to slučaj sada sa Željkom Komšićem, koji je zvanično iz reda hrvatskog naroda, a izabran je glasovima Bošnjaka.

Izetbegović tvrdi da „Hrvati imaju svoju frustraciju“.

„Nije ustavotvorac hteo da to bude hrvatski član Predsedništva BiH nego da svaki od trojice članova zastupaju i Hrvate i Bošnjake i Srbe sa teritorija cele BiH. Ali, ako oni insistiraju, ako se tako destabilizuje zemlja, možemo im izaći u susret kroz presudu ‘Sejdić Finci’. Ukinućemo te nacionalne prefikse…“, rekao je, između ostalog, Izetbegović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar