U trendu

Izrael: Netanijahu kritikovao šefa IDF zbog protesta rezervista

TEL AVIV – Premijer Izraela Benjamin Netanijahu kritikovao je danas šefa Vojske Izraela (IDF) Hercla Halevija i pozvao ga da aktivnije reaguje na „nedostatak subordinacije“ u IDF, nakon što su stotine vojnih rezervista odbile da dolaze na dobrovoljnu vojnu službu protestujući protiv najavljene reforme pravosuđa koja je izazvala velike podele u Izraelu.

„Očekujem od šefa IDF i šefova ogranaka službi bezbednosti da se bore protiv odbijanja vojne službe“, rekao je Netanijahu, prenosi AP.

Premijer Izraela je dodao da država „koja želi da postoji“ ne sme da toleriše odbijanje vojne službe.

IDF za sada nije reagovao na njegove reči.

Elitni rezervisti IDF, 450 oficira i vojnika iz vojne obaveštajne službe i 200 stručnjaka za sajber bezbednost, su danas ispunili svoju pretnju od pre nekoliko nedelja i odbili da se pojave na dobrovoljnoj službi, prenosi Tajms of Izrael.

Oko 300 pripadnika izraelske avijacije se pridružilo protestu, rekavši da se ove nedelje neće pojatiti na redovnim vežbama.

Kapetan „Alef“ (šifrovano ime, prvo slovo hebrejskog alfabeta), predstavnik rezervista koji odbijaju dobrovoljnu vojnu službu, je rekao da će se oni vratiti „kada demokratija bude bezbedna“ i kada se „pokušaj puča završi.“

Pozvao je druge rezerviste da slede njihov primer.

Izraelci su i sinoć izašli masovno na ulice, u 11. nedelji demonstracija širom zemlje protiv plana vlade da ograniči ovlašćenja Vrhovnog suda, što kritičari ove odluke vide kao pretnju nezavisnosti pravosuđa, preneo je AP.

Predsednik Izraela Isak Hercog apelovao je da se reforma odloži i u sredu predstavio alternativni plan o promenama, koji je premijer odbio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar