U trendu

Izrael uverava Jordan da postupci Smotriča ne predstavljaju stav Jerusalima

AMAN – Vlasti Jordana danas su objavile da su od Izraela dobila uverenja da postupci izraelskog ministra finansija Bezazela Smotriča, koji je davao izjave sa govornice na kojoj je bila okačena mapa Izraela koja uključuje Jordan i palestinske teritorije, ne odražavaju njen zvanični stav.

Rojters prenosi, pozivajući se na neimenovan izvor da su najviši izraelski zvaničnici odbacili potez Smotriča, i rekli da poštuju granice Jordana i mirovni sporazum Izraela sa Jordanom.

Smotrič je održao govor dok su se izraelski i palestinski zvaničnici sastali u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik zbog razgovora o deeskalaciji tenzija uoči meseca Ramazana i jevrejskog praznika Pashe.

„Ove izjave su provokativne, rasističke i dolaze od ekstremističke ličnosti i pozivamo međunarodnu zajednicu da ih osudi“, rekao je jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi.

On je dodao da bi u slučaju da Izrael ponovi takve provokacije koje bi mogle da „razbuktaju strasti i podstaknu šire nasilje“, vlada Jordana mogla da preuzme dalje korake, ne precizirajući o čemu je tačno reč.

U poslednjih nekoliko meseci, navodi se, u Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael došlo je do porasta konfrontacija, koje uključuju skoro svakodnevne napade izraelske vojske i eskalacije nasilja jevrejskih doseljenika.

Na zvaničnom nalogu Ministarstva spoljnih poslova Izraela na Tviteru objavljeno je da je Izrael privržen mirovnom sporazum sa Jordanom iz 1994, i da u stavu zvaničnog Jerusalima nije bilo promene, i da Izrael i dalje priznaje teritorijalni integritet Jordana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.