U trendu

Izrael: Vežba isporuke namirnica dronovima u Tel Avivu

TEL AVIV – Izraelska Nacionalna inicijativa za dronove u sklopu vladinog programa izvela je u ponedeljak vežbu kako bi se pripremila za svet u kojem će dronovi isporučivati velike količine komercijalnih proizvoda da bi se smanjio pritisak sa veoma zakrčene gradske puteve.

Desetine dronova pojavilo se na nebu iznad Tel Aviva, prevozeći kutije sladoleda i sušija po gradu u eksperimentu za koji se zvaničnici nadaju da neće biti ništa neobično u ne tako dalekoj budućnosti, preneo je AP.

Dvogodišnji program ima za cilj osposobljavanje izraelskih kompanija za dronove da uspostave nacionalnu mrežu u okviru koje bi kupci mogli da naručuju robu koja bi im bila dostavljana na određenim punktovima.

Projekat, koji je sada u trećoj od osam faza, još je u povoju i suočava se sa mnogim pitanjima vezanim za bezbednost i logistiku.

„Imali smo 700 probnih letova početkom ove godine, a sada smo blizu 9.000 letova“, rekla je Daniela Partem iz Izraelske uprave za inovacije, partner u inicijativi za dronove.

Izrael je globalni lider u tehnologiji dronova, ukorenjenoj u visokotehnološkoj vojsci.

Mnoge od 16 kompanija koje učestvuju u inicijativi dronova imaju veze sa vojskom.

Prema njenim rečima, inicijativa je inspirisana naporima da se se spreči efekat kovid-19 na transport medicinskih sredstava početkom 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.